Berichten zoeken

Weerbaarheidstraining: voor meer veerkracht op het werk

Iedereen kent wel voorbeelden van stressvolle situaties op de werkvloer. Soms is de werkdruk hoog, door onderbezetting of doordat er collega’s uitvallen. Er moeten targets gehaald worden of er zijn complexe opdrachten binnengehaald. Ook in de onderlinge communicatie gaat weleens iets mis. Denk aan onuitgesproken verwachtingen of misverstanden. Allemaal situaties waarin je weerbaarheid op de proef wordt gesteld.

Wat is weerbaarheid?

Met weerbaarheid wordt bedoeld dat je goed in staat bent om met stressvolle situaties om te gaan. Mensen die mentaal weerbaar zijn weten er onder moeilijke omstandigheden het beste van te maken. Weerbaarheid hangt ook samen met zelfvertrouwen en assertiviteit. Mensen die weerbaar zijn kunnen goed voor zichzelf opkomen en duidelijk hun grenzen aangeven.

Weerbaarheidstraining: leer je weerbaarheid vergroten

Weerbaarheid en zelfvertrouwen vallen te trainen. In een weerbaarheidstraining leer je hoe je om kunt gaan met stressvolle situaties en werk je aan je zelfvertrouwen en assertiviteit. Je leert bijvoorbeeld hoe je voor jezelf op kunt komen in conflictsituaties. Ook leer je om op een constructieve manier feedback te geven of op te komen voor je eigen mening. Goede communicatie is daarbij de sleutel.

Voor mentale weerbaarheid is het daarnaast belangrijk om gezond te leven en een goede balans te vinden tussen spanning en ontspanning. Ieder mens heeft voldoende ontspanning en vrije tijd nodig om op andere momenten goed te kunnen presteren. Sommige mensen staan altijd ‘aan’. Hoe kun je pauzes en rustmomenten inlassen? Hoe kun je de lat voor jezelf wat lager leggen? Ook deze dingen komen aan de orde in een weerbaarheidstraining.

Weerbaarheidstraining en motivatie

Weerbare medewerkers zijn vaak gemotiveerde medewerkers. Mensen die bevlogen zijn en het gevoel hebben dat ze een zinvolle bijdrage leveren met hun werk, kunnen vaak beter omgaan met een tijdelijk verhoogde werkdruk. Wat drijft jou? Wat zijn jouw dromen en ambities en durf je die ook uit te spreken? Durf je keuzes te maken die jouw werkplezier kunnen vergroten. Dat zijn belangrijke vragen als het gaat om mentale weerbaarheid.

Wil jij graag werken aan jouw weerbaarheid op de werkvloer? Bokscoaching is een specialist in weerbaarheidstrainingen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *