Wat is TikTok?

Tegenwoordig ruilen tieners Snapchat en Instagram steeds meer voor het nieuwe social media platform TikTok. TikTok is op dit moment een van de meest gebruikte apps ter wereld op dit moment. De app heeft meer dan 100 miljoen gebruikers over de hele wereld, die samen goed zijn voor meer dan 10 miljoen filmpjes.Tiktok telt ruim 1 miljoen gebruikers in Nederland waarvan zo’n ongeveer 800.000 jongeren tussen de zes en achttien jaar. Volgens het onderzoeksbureau Multiscope was zo’n 64 procent 12 jaar oud en dat van 18-jarigen, 9 procent gebruik maakte van de app. Met providers vergelijken kan jij optimaal TikTok filmpjes kijken. De app is tegenwoordig ontzettend populair onder de kids en jongeren. 

Wat is TikTok?

Op de socialmedia app TikTok kun je jezelf filmen terwijl je playbackt, danst of zingt. De maker kan vervolgens de video’s zelf bewerken met verschillende effecten en daarna online plaatsen. De filmpjes duren tussen de 15 tot 300 seconden. Na het plaatsen online kunnen gebruikers van de TikTok app, deze filmpjes delen, liken en reacties achterlaten. De filmpjes kunnen ook meteen doorgeplaatst op andere social mediakanalen zoals Facebook. Officieel geldt er een leeftijdsgrens van 13 jaar om gebruik te maken van de app. Maar veel gebruikers van Tiktok zijn ook jonger dan 13 jaar. Er is slechts een andere geboortedatum nodig om toegang te krijgen door de app. 

Beroemde Tiktokkers

Op tiktok zijn er hoop populaire tiktokkers die vaak meer dan tientallenmiljoenen volgers hebben die naar hun content kijken. Een goed voorbeeld is de 16 jarige Charli D’Amelio. Ze is vooral bekend om het maken van korte dansvideo’s waarbij ze uitdagende en leuke routines uitvoert. Ze verdienden in 2020 maar liefst 5 miljoen dollar en verdient per video zo’n ongeveer 40.000 euro. Een andere beroemde Tiktoker is Addison Rae. Zij verdiende net zoals Charli D’Amelio ook 5 miljoen dollar.

De risico’s

Er zijn ook risico’s verbonden aan het gebruiken van de app. Zo meldde eerder de NOS dat het bedrijf van de video app een record schikking heeft kunnen treffen met een consumentenwaakhond FTC. Er moest door Tiktok een boete van maarliefst 5,7 miljoen dollar betaald worden. Dit is op het gebied van kinder privacy, het hoogste bedrag ooit in een Amerikaanse zaak. Tiktok verzamelde namelijk namen, e-mailadressen en andere privégegevens van minderjarige kinderen, zonder dat de ouders hier toestemming voor hebben gegeven. Ook werd twee jaar geleden al bekend dat Musical.ly, wat onderdeel is van TikTok, ook niet voldoende beveiliging bood op de app. Filmpjes konden worden onderschept en pedofielen met valse profielen konden video’s van kinderen verzamelen.

In het kort

TikTok is een zeer populaire app waar veel jongeren tegenwoordig gebruik van maken. Ook steeds meer ouderen gaan het gebruiken. Toch is het belangrijk om als ouder op de privacy van je kind te letten. Controleer regelmatig de content die je kind plaatst of deelt om alsnog toezicht te houden op zijn acties.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.