De salvia, in het Nederlands ‘salie’, is een plant die afkomstig is uit de lipbloemenfamilie. De plant omvat zowel bloemen als struikachtige delen en heeft een paars/blauwe kleur. Salie kan gebruikt worden als een kruid. De bladeren van deze plant zijn namelijk erg scherp en van smaak, dus zou je deze kunnen toevoegen aan je gerechten. Om de smaak nog erger te versterken, kun je gebruik maken van gedroogd salie. Dit wordt vaak toegepast op de vertering van vlees. Vandaar dat het ook wordt verwerkt in de vulling van bijvoorbeeld lamsvlees en varkensvlees. Ook kan het voorkomen in soepen en salades.

Andere mogelijkheden gebruik salie
Je kunt salie dus gebruiken om je gerechten nog een extra smaakje te geven. Er zijn ook andere redenen om gebruik te maken van salie. Het kruid kan namelijk zorgen voor een schoner gebit. Als je een blaadje over je tanden wrijft, zul je al snel merken dat je tanden witter worden. Salie kan ook een positieve werking hebben op de menstruatie. Het bevat namelijk hormoonachtige stoffen die als hulp kunnen bieden bij een onregelmatige menstruatie. Ook schijnt het te helpen bij klachten tijdens de overgang. Verder wordt het werk afgeraden om het kruid te gebruiken tijdens de zwangerschap.