Voetbalshirts als marketinginstrument

Van oudsher werd het voetbalshirt in het leven geroepen om simpelweg te kunnen bepalen wie voor welk team speelde. Het liefst waren de voetbalshirts van de twee voetballende ploegen zo anders mogelijk zodat er goed onderscheid kon worden gemaakt. Wel was er al plek voor de clubwapens die in de begintijden van het voetbal misschien wel mooier waren dan de moderne logo’s. Want wie het nieuwe logo van Juventus heeft gezien kan niets anders dan zijn of haar afgrijzen aanspreken. Toch is er na alle kritiek op de marketingafdeling van de Turijnse club weer reden tot optimisme. En dat is geheel te danken aan de komst van Cristiano Ronaldo.

Het Ronaldo-effect

Het is zonder twijfel de meest spraakmakende transfer van de laatste jaren, want dat Cristiano Ronaldo ook maar Real Madrid zou verlaten had niet voor mogelijk gehouden. Natuurlijk, de geruchtenmachine kwam al aardig op gang, maar Ronaldo die echt bij Juventus zou tekenen? Dat zou pas geloofd worden als hij in het Juve-shirt zou poseren. Op 10 juli was daar dan toch het verlossende woord: Ronaldo was officieel vastgelegd door de Oude Dame. Dat mocht wat kosten: 105 miljoen euro in totaal en dat voor een speler van 33 jaar. Maar op de marketingafdeling kunnen ze hun geluk niet op. Al binnen de eerste 24 uur werden er ruim een half miljoen Ronaldo-shirts verkocht. Een half miljoen, laat dat even inzinken. En met het spelersshirt van Ronaldo is dat slechts het begin van een hele reeks met marketing-gerichte acties. We zullen er de komende tijd mee worden doodgegooid.

Neymar als verkoopmachine

Het aantal verkochte Ronaldo-shirts ligt nog een stuk hoger dan Neymar vorig jaar tijdens zijn overgang naar Paris Saint-Germain. Maar ook de Braziliaan zette indrukwekkende cijfers neer. De Braziliaanse balkunstenaar verkocht in de eerste 30 dagen na zijn komst maar liefst 120.000 voetbalshirts. Samen bracht dat zo’n 8,8 miljoen euro in het laatje. Sinds zijn komst naar de Franse hoofdstad zette Paris Saint-Germain al 75 procent meer om qua merchandise dan een jaar eerder. Dat zijn aantallen en percentages die ze in Parijs wel konden gebruiken. Met de transfer van de Braziliaan was namelijk een bedrag gemoeid van 222 miljoen euro. Toch laat het zien hoe de verkopen van voetbalshirts een belangrijke inkomstenbron zijn voor voetbalclubs. En met prijskaartjes die ruim de 100 euro passeren mag dat wat kosten ook. Voetbalshirts zijn inmiddels uitgegroeid tot marketinginstrument.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *