Verschillende soorten en maten metselstenen

Voor het maken van muren kun je gebruik maken van metselstenen die met behulp van specie op elkaar worden geplaatst. Er zijn veel verschillende soorten en maten metselstenen te koop die gebruikt kunnen worden voor verschillende doelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een muur wilt metselen in huis, dan heb je andere stenen nodig dan voor het metselen van een buitenmuur. Voordat je een bestelling doet voor de metselstenen die je nodig hebt is het aan te raden om de juiste afmetingen te weten van de muur die je wilt maken. Ook de afmetingen van de stenen zijn daarbij van belang omdat je dan kunt berekenen hoeveel materiaal je uiteindelijk nodig hebt.

Afmetingen

Metselstenen zijn er in verschillende standaard maten te krijgen. In Nederland wordt het meest gebruikt van metselstenen die de afmeting van een waalformaat hebben. Een waalformaat steen is 21 centimeter lang, heeft een breedte van 10 centimeter en is 5 centimeter hoog. Natuurlijk zijn er ook andere soorten stenen met andere maten die je kunt kopen. Een dikformaat is bijvoorbeeld een steen die qua lengte en breedte dezelfde afmetingen als een waalformaat heeft (21 centimeter lang en 10 centimeter breed) maar die dikker is. In plaats van een dikte van 5 centimeter heeft een dikformaat een dikte van 6,5 centimeter. Een Hilversumsformaat is een langwerpige dunne steen met een lengte van 22,5 centimeter, een breedte van 10,5 centimeter en een dikte van maar 4,2 centimeter.

Kleuren

Naast verschillende soorten en maten zijn er ook talloze kleuren die gebruikt worden voor het produceren van metselstenen. Kijk daarom bij de speciaalzaak naar een kleur steen die bij jouw wensen past. Houdt er wel rekening mee dat als je een buitenmuur metselt, dat de kleuren die je gebruikt ook in het straatbeeld passen en dat het toegestaan is door de Gemeente waarin je woont om gebruik te maken van een andere kleur steen.

Aanschaf

Als je een keuze hebt gemaakt voor een bepaald formaat steen en weet welke kleur stenen je wilt aanschaffen voor jouw muur, dan kun je de stenen gaan bestellen. Houdt er wel rekening mee dat de prijs van de stenen afhankelijk is van het formaat, het materiaal dat gebruikt is en de kleur die de stenen heeft. Informeer daarom naar de mogelijkheden bij de speciaalzaak als je een bestemming plaatst. Daar kun je ook advies krijgen bij het maken van een geschikte keuze.

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.