Shop de juiste verlichting voor jouw woning

De verlichting is zonder twijfel een van de belangrijkste elementen die zorgt voor de juiste sfeer in de woonkamer. Je wilt er daarom zeker van zijn dat deze verlichting optimaal wordt gebruikt en een aantal tips daarbij kun je vast goed gebruiken. Hieronder een aantal handig te gebruiken tips voor de verlichting in jouw woonkamer.

Begin bij het begin

Allereerst is het belangrijk om het zonlicht in onze woning niet te vergeten. Probeer deze zo goed mogelijk te benutten voordat je verder gaat kijken naar andere verlichting. Naast dat deze gratis is, is het ook het meest sfeer makend. Oude woningen hebben vaak verticale ramen, terwijl nieuwere woningen horizontaal bredere ramen hebben. Dit zorgt voor veel meer zonlicht en dus al een betere sfeer.

Vervolgens ga je kijken naar de basisverlichting. Dit kan plafondverlichting zijn, maar ook een staande of hangende lamp. Waar het bij basisverlichting om gaat is dat het licht gelijkmatig wordt verspreid over de ruimte waar de verlichting is. Het is ook wel de functionele verlichting. Bijna ieder plafond heeft in het midden een stroompunt dat bedoeld is voor de plafondlamp.

Om sfeer te maken wordt deze verlichting vaak niet gebruikt. Daarvoor wordt juist sfeerverlichting gebruikt. Probeer bij jouw kamer goed te kijken naar de juiste basisverlichting die niet te fel, maar ook weer fel genoeg is om alles in de woning goed te kunnen zien wanneer het donker is. Daarnaast dient de sfeerverlichting aan te sluiten bij de woonruimte, zodat jij in de avond heerlijk ontspannen een boekje kunt lezen of met de familie samen kan zitten.

Tot slot kun je ook kiezen voor accentverlichting. Deze maken de woning in feite huiselijk. Ze hebben de functie om te werken als werkverlichting voor bijvoorbeeld aan een bureau, maar daarnaast ook om te zorgen voor mooie lichtaccenten.

Ga verschillende websites af om te zoeken naar inspiratie over verlichting, zoals een lampenwinkel als Lamplordof neem een kijkje op de website van de IKEA.

Maak een lichtplan

Nu je weet wat er mogelijk is, is het zaak om te gaan kijken wat je nodig hebt en wat het beste bij jouw huis past. Je kunt een lichtplan maken. Dit is in feite een plattegrond van de ruimte die verlicht zal moeten worden. Op de plattegrond is er gemakkelijk een indeling te maken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.